Saturday, August 14, 2010

Kena saman RM3j sebab pandu 290ksj


cerita nie berlaku kat Zurich..Seorang pemandu Sweden ditahan sebab memandu pada kelajuan 290ksj di Zurich dan mungkin dikenakan saman bernilai 1.08 juta Swiss Francs atau rm3.25 juta duit Malaysia..
Nilai itu dipercayai saman termahal di dunia dunia dan mencatatkan rekod dunia..
Pemandu nie berusia 37 tahun yang tidak dinamakan, ditahan ketika memandu kereta ‘sport’ Mercedes miliknya pada kelajuan 170 kilometer sejam, melebihi had memandu ditetapkan.  
kalau mengikut undang-undang Switzerland, kadar denda itu ditetapkan mengikut kekayaan pemandu dan kelajuan yang direkodkan.
sebelum itu, padaJanuari lalu, seorang pemandu Switzerland dikenakan denda AS$290,000 (RM918,864.98) dan dia memegang rekod ketika itu.
Jurucakap polis tempatan Benoit Dumas berkata, dalam kes terbaru itu, pemandunya tidak dapat memberi alasan pemanduan pada kelajuan 290 kilometer sejam.
“Kelajuan seperti itu tidak dapat dikawal. Ia memerlukan sejauh 500 meter untuk kereta itu berhenti,” 

p/s : kalu nak catat rekod dunia p la kt Switzerland..untung2 bleh kna saman ngan polis sana..hehe..banyak tue rm 3.25 juta..aku nk bayar saman rm 300 pun ssah..

Jom boikot kurma Israel


Friends of al-Aqsa telah melancarkan kempen menggesa umat Islam memboikot kurma ditanam di kawasan penempatan Yahudi.
Pertubuhan itu menuduh ‘penempatan haram Yahudi menggaji kanak-kanak Palestin bekerja dalam keadaan menyedihkan’ ketika umat Islam menyambut Ramadan.  
Organisasi anti-Israel menggesa umat Islam memboikot kurma ditanam di kawasan penempatan Yahudi di Lembah Jordan dan organisasi pro-Palestin di Eropah menerima sokongan dalam media Arab dan Iran.
Kurma dianggap komponen penting dalam amalan berbuka puasa.
"Memakan kurma ini, anda membantu penempatan mencuri tanah penduduk Palestin"
“Penduduk Palestin diambil bekerja sebagai pertukaran gaji sedikit dan melakukan kerja yang enggan dilakukan penduduk Yahudi”
Friends of al-Aqsa mendakwa, penempatan kanak-kanak Palestin dalam keadaan daif dan sebab itulah kurma Israel lebih murah berbanding kurma Palestin.
Organisasi itu juga menuduh eksport kurma dari Lembah Jordan ke Kesatuan Eropah kira-kira 5,000 tan menjana pendapatan AS$64.5 juta (RM204.37 juta) setahun.
Kenyataan memulaukan kurma Israel dikeluarkan bukan saja di Britain, tetapi juga di negara Eropah lain seperti Belgium, Perancis dan Belanda. Persatuan Penanam Buah-buahan Israel masih belum memberi maklum balas terhadap laporan itu.
sumber: bharian

menara al-Bait menara jam tertinggi di dunia.


Fakta-fakta menarik tentang menara al-bait: • di bina pada tahun 2004
 • berada sekitar 50 meter dari Masjid Agung Mekah..
 • berketinggian 1.970 kaki (600 meter)
 • ukuran lantai berukuran 4.8 mater persegi.
 • terdapat 76 tingkap dan 76 lif.
 • menara tertinggi kedua di dunia setelah Burj Khalifa di Dubai.
 • Di dalam menara terdapat hotel, pusat perbelanjaan, dan ruang konferensi.
 • Terdiri atas empat sisi, jam ini berdiameter 151 kaki, akan diterangi dua juta lampu LED, dilengkapi tulisan Arab berukuran besar yang berbunyi Allahu Akbar pada setiap sisi wajahnya. Sementara baru satu dari empat sisi jam yang telah selesai dan ditutup dengan 98 juta lembar kaca mosaik.
 • jam dapat terlihat lebih dari 25 kilometer
 • enam kali lebih besar ketimbang jam Big Ben di London.
 • Warga Mekkah juga akan diingatkan waktu salat lewat lampu hijau dan putih, yang menyala lima kali sehari.
 • di bina oleh syarikat hartanah terbesar di Arab Saudi iaitu Bin Laden Group.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails