Tuesday, September 7, 2010

Kad hari raya dari aku...

 
salam 2 all muslim..


  kad raya nie aku buat khas untuk follower aku dan pembacabelog aku nie ...
walaupon xramai..
taun nie aku beraya dengan 6 orang je follower aku..hehehe..
sapa2 yang singgah belog aku nie kita beraya sekali la yer..
 kalu kwn2 rase nak amik kad raya nie amik la..

haa..sebelum aku lupa..
aku nak mintak maap kepada semua sekiranya aku da buat salah or
da buat kwn2 rasa xpuas ati ngan aku..

to all....

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
MAAF ZAHIR DAN BATIN....


nie duit raya dari aku...
 
hehehe...

Nk tau Hari Raya bila...

salam  2 all...

 kwn2 nak tau cmna kita nak tau bila kita raya? jom kita baca skett..kena tau gak la kan..jangan tau seronok raya jer..heheehe..sesekali kita amik tau sama psai nie yer..
nie cara dia...
  • perbezaan penentuan tarikh hari raya antara negara Islam termasuk Malaysia disebabkan wujudnya perbezaan matlak iaitu perbezaan terbit dan terbenamnya hilal (anak bulan). 
  • Perkara itu juga bergantung kepada penentuan pihak berkuasa agama di negara masing-masing sama ada menggunakan kaedah rukyah sahaja, hisab sahaja atau kedua-duanya
  • Kriteria imkanur rukyah ketika matahari terbenam, ketinggian hilal di atas ufuk tidak kurang daripada dua darjah dan jarak lengkung (hilal dan matahari) tidak kurang daripada tiga darjah
  • satu lagi kaedah ialah ketika hilal terbenam apabila umur hilal tidak kurang daripada lapan jam (kaedah ini diambil kira selepas ijtimak berlaku).
  • Di Malaysia, data kajian bagi tiga bulan utama iaitu Ramadan, Syawal dan Zulhijjah berpandukan koordinat dua titik rujukan iaitu melihat kepada koordinat Tanjung Atiam, Sabah (stesen paling timur) dan koordinat Tanjung Chincin, Pulau Langkawi (stesen paling barat). Bagi menentukan awal Syawal 1431, proses cerapan akan dilakukan pada petang hari merukyah hilal (cerapan anak bulan) Syawal pada 29 Ramadan bersamaan 8 September (esok).
  • Cerapan itu akan dilakukan di 30 tempat cerapan rasmi yang dimaklumkan oleh Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja dan proses cerapan di peringkat negeri lazimnya diketuai oleh mufti negeri. 
  • Hasil cerapan akan dipanjangkan segera ke pengetahuan Penyimpan Besar Mohor Raja-raja serta diumumkan segera setelah mendapat perkenan raja-raja

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails